Placutele de inmatriculare din Europa contin un cod numeric sau alfanumeric care asigura o identificare unica a unui autovehicul , in functie de baza de date regionala a acestuia.In Uniunea Europeana , placile de inmatriculare au un format comun adoptat prin lege la data de 03.11.1998 , lege intrata in vigoare la 11.11.1998.Ele sunt inspirate de placutele de inmatriculare introduse intial de cateva state : Irlanda (1001) , Portugalia (1992) si Germania (1994).
Formatul UE este optional in Finlanda, Suedia, Cipru si Marea Britanie.Danemarca va implementa formatul UE incepand cu anul 2010.
Toate placutele de inmatriculare din Uniunea Europeana au un format standardizat , cu un fond alb sau galben , cu caractere de culoare neagra si cu latura orizontala mai mare decat cea verticala.Placile de inregistrare galbene sunt folosite in Olanda si Luxembourg ; in Franta si Marea Britanie placutele galbene se amplaseaza in spatele autovehiculelor , iar cele albe in fata acestora.In Marea Britanie placile de inmatriculare sunt confectionate din plastic, spre deosebire de marea majoritate a tarilor europene , in care este utilizat metalul.O combinatie de plastic si metal este permisa in Irlanda, Franta si Germania.In Danemarca , placutele de culoare galbena sunt rezervate vehiculelor comerciale , iar in Suedia si Grecia acsetea sunt folosite pentru taxiuri.Belgia utilizeaza caractere de culoare rosie .In Norvegia , numai masinile cu locuri doar in fata (pentru marfuri) au placutele cu fond verde si caractere negre.
Placutele de inmatriculare ale Uniunii Europene contin in partea extrema din stanga o dunga albastra in care este inscris simbolul drapelului UE (12 stele galbene) , impreuna cu codul tarii membre in care este inregistrat autovehiculul.
Prin conventie , vehiculele auto ar trebui , atunci cand circula in alte tari , sa afiseze la spate un insemn adeziv de forma ovala , continand codul statului , regula aceasta nefiind insa aplicata intotdeuna.
Litere si cifre folosite in diferite tari
Cateva tari au incercat sa evite folosirea unui sistem de identificare auto similar cu alte state.Cu toate acestea , acest efort nu a fost intru totul incununat de succes.
- Suedia , Estonia, Finlanda , Ungaria , Lituania si Belgia utilizeaza combinatii de 3 litere si 3 cifre.
- Norvegia si Danemarca recurg la un sistem cu 2 litere si 5 cifre.Folosirea codului tarii ar putea inlatura confuziile.
- Atat Olanda cat si Portugalia folosesc 3 grupuri de cate 2 caractere in diverse combinatii : AA-99-99, 99-99-AA , 99-AA-99 , AA-99-AA , etc. Totusi, placutele de inmatriculare portugheze au fondul alb , pe cand cele din Olanda il au galben.Pe de alta parte , placutele olandeze contin numai consoane , pentru evitarea coincidentei cu anumite abrevieri sau cuvinte.In Olanda ,codurile de pe placutele de inmatriculare ale autobuzelor, camioanelor si camioneteleor incep cu litera B sau V, iar culoarea de fond a placutelor taxiurilor este albastru.
- Incepand cu anul 2009, masinile nou inregistrate din Olanda contin urmatorul format de inmatriculare , alcatuit din 2 cifre-3 litere – 1 cifra : 99 – DDD - 9.
-Codurile alfanumerice de inmatriculare din Marea Britanie si Romania sunt de forma : AA99AAA.Exista , totusi, diferente in ceea ce priveste fonturile si spatierea dintre ele , iar placute de inmatriculare spate din Romania sunt de culoare alba , cele din Marea Britanie fiind galbene.
Diferite sisteme alfanumerice
Diversele tari europene utilizeaza diferite sisteme de forme si de fonturi ale literelor .
-Cele mai multe tari , inclusiv Austria, Bulgaria,Republica Ceha, Estonia , Germania, Grecia, Irlanda, Macedonia, Norvegia, Polonia , Romania, Slovacia si Slovenia (in trecut si Italia –pana in octombrie 2003- , Lituania si Spania - pana in anul 2000) , au un sistem de coduri in care exista o relatie directa intre litera sau literele de pe placuta de inmatriculare si orasul sau regiunea in care a fost inmatriculat un autovehicul (De exemplu, Literele “B” si “M” corespund in Germania oraselor Berlin si Munich ; “TN” si “ZV” sunt in Slovacia indicativele pentru Trencin si Zvolen).In unele state (Slovenia , Austria, Germania, Elvetia ) pe placutele de inmatriculare este inclusa si o emblema specifica unei regiuni sau localitati.
-Rusia utilizeaza un sistem cu o relatie indirecta intre un numar si locul de inmatriculare al autovehiculului.
-In Marea Britanie , se foloseste o metoda bazata pe regiunea in care autovehiculul a fost inmatriculat pentru intaia oara si pe data inmatricularii.
-Belgia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Italia, Letonia , Olanda , Portugalia , Spania si Suedia utilizeaza placute de inmatriculare care nu indica localitatea sau regiunea.
-Incepand cu anul 1999 , Italia a adaugat pe placuta de inmatriculare doua dungi albastre in ambele extremitati laterale , pe care sunt inscrise 2 cifre indicand anul de inmatriculare ( de exemplu , “99” , “02”, “07”) , si un cod din 2 litere simbolizand provincia.
-Din anul 2009 , Franta a adoptat acelasi sistem ca si Italia , inserand numarul unui departament intr-o spatiu albastru din partea dreapta a placutei de inmatriculare.
Sursa : Wikipedia
Articole din acelasi domeniu :
Indicativele auto ale judetelor din Romania
Indicativele auto ale tarilor
Indicative auto din Marea Britanie
;)nu toate au font negru....belgia de ex are font roshu
ReplyDeleteIndicative auto din Germania ?
ReplyDeleteAs vrea sa stiu daca pe numerle din germania mai apare anul de inmatriculare ex B AF {care era anul inmatriculari] si apoi nr xxx
ReplyDeletede alea temporare nu spuneti?
ReplyDeletecele din germania sunt scrise 3 litere simbolizand landul si apoi 3 numere 1 litera ca exemplu VER 396 B cu acelasi fond ca la cele permanente fara semnificatia ,,D'' de la tara in loc fiind scrisa data expirarii nr de inmatriculare